Εκπροσώπηση στο Mediterranean Board Convention (MBC) 2015 στην Αίγυπτο!


Ο Όμιλος Ροταράκτ Αθηνών εκπροσωπήθηκε επάξια μέσω του μέλους  Παύλου Σαμπατακάκη στο ετήσιο event του Rotaract Med MDIO Mediterranean Board Convention” (MBC), το οποίο έλαβε χώρα από τις 12 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2015 στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο καθώς και στην πόλη της Αλεξάνδρειας!

Πρόκειται για μία ετήσια εκδήλωση κατά την οποία τα εκάστοτε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Rotaract Med MDIO καθώς και οι εκπρόσωποι χωρών γνωρίζονται από κοντά, δουλεύουν μαζί αλλά και γνωρίζουν την διοργανώτρια πόλη και χώρα!

2015-11-14 16.43.36 (1)

Όντας Αντιπρόεδρος του Rotaract Med MDIO για την Ροταριανή χρονιά 2015-16, ο φετινός Ειδικός Γραμματέας του Ομίλου, Ρκτ. Παύλος Σαμπατακάκης βρέθηκε στην Αίγυπτο λαμβάνοντας μέρος στο MBC αλλά και προωθώντας τον Όμιλο Ροταράκτ Αθηνών και το έργο του! Η διαμονή του διήρκησε 6 μέρες, από τις 12 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2015. Παρόντες στο φετίνό MBC ήταν η Γενική Γραμματέας του Med MDIO, Ρκτ. Saja Fathy, η Communication Coordinator, Ρκτ. Menna N. Arafa, η υπεύθηνη MEDICON και Γενική Γραμματέας Med MDIO 14-15, Ρκτ. Dina Gazayerli, ο Εκπρόσωπος Αιγύπτου Ρκτ. Ahmed Darwish, ο Εκπρόσωπος Ελλάδος Ρκτ. Κωνσταντίνος Ιμπρίαλος καθώς και το μέλος της επιτροπής Εκπροσώπησης της Ελλάδος στο Med MDIO, Ρκτ. Γιώργος Τζιόμαλος. Πλήθος Ροταρακτόρων από Ομίλους Ροταράκτ του Καίρου και της Αλεξάνδρειας αλλά και η Αιγυπτιακή Περιφέρεια Δ.Ρ. 2451 βοήθησαν τα μέγιστα την διοργάνωση και στην ευρυθμη λειτουργία της εκδήλωσης!

Την πρώτη ημέρα του MBC 2015 οι συμμετέχοντες έφτασαν στο Κάιρο το απόγευμα και αφού τακτοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο τους, πήραν μία πρώτη γεύση από την παραδοσιακή κουζίνα τρώγοντας Koshari, το εθνικό φαγητό της Αιγύπτου! Σερβίρεται σχεδόν σε κάθε γωνία της χώρας, πρόκειται για έναν ασυνήθιστο αλλά πολύ νόστιμο συνδυασμό με φακές, ρεβύθια, ρύζι και ζημαρικά που ολοκληρώνονται από μία πικάντικη σάλτσα ντομάτας με ανατολίτικα μείγματα μπαχαρικών και τσιγαριτσά κρεμμύδια! Η βραδιά έκλεισε όμορφα με βαρκάδα στον Νείλο υπό τους ήχους ανατολίτικης μουσικής και αιγυπτιακή μπύρα!

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε πολύ νωρίς και δυναμικά! Οι συμμετέχοντες μαζί με μία μεγάλη ομάδα από Ροταράκτορες του Καίρου επισκέφθηκαν ένα από τα πιο διάσημα και πιο παλιά σωζόμενα κτίρια της ανθρωπότητας, τις περίφημες πυραμίδες της Γκίζας αλλά και την διάσημη Μεγάλη Σφίγγα! Οι Ροταράκτορες πέρασαν φανταστικές στιγμές ιππεύοντας άλογα και καμήλες στην ευρύτερη περιοχή και βγάζοντας πολλές φωτογραφίες! Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο τζαμί του Μωάμεθ Αλή Πασά που χτίστηκε από τον ιδιο μέσα στην ακρόπολη του Σαλάχ αλ-Ντιν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Η δημιουργία του τζαμιού άρχισε το 1830 και συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς διακοπή μέχρι το θάνατο του Μοχάμεντ Αλί Πασά το 1845. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τζαμί που χτίστηκε στο πρώτο μισό του 19 αιώνα και είναι ορατό από κάθε γωνιά της μεγάλης πρωτεύουσας της Αιγύπτου.

Το βράδυ της Παρασκευής έλαβε χώρα το επίσημο διοικητικό συμβούλιο του Rotaract Med MDIO, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση και τα μέλη που δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στην Αίγυπτο. Υπό την προεδρία της Ρκτ. Vera Damerjian, συζητήθηκαν ποικίλα θέματα για την πορεία της φετινής χρονιάς, όπως η μεγάλη δράση για του Σύριους πρόσφυγες, το ετήσιο event του Med MDIO, MEDICON, το επόμενο MBC που θα πραγματοποιηθεί στο Παλέρμο της Ιταλίας καθώς και άλλες δράσεις του Med MDIO. Τα μέλη που βρίσκονταν στην Αίγπυπτο, συνδέθηκαν στο meeting απολαμβάνοντας την θέα του Νείλου και πίνοντας καφέ σε μία λέσχη κωπηλασίας. Ακολούθησε ξέφρενο πάρτυ και πολλές ώρες νυχτερινής διασκέδασης σε γνωστό κλαμπ της πόλης “Johnny’s”!

Tην 3η ημέρα η εκδήλωση μεταφέρθηκε στην όμορφη Αλεξάνδρεια! Μετά από ένα 3ωρο τάξίδι με το περιφερειακό τρένο και αρκετή ξεκούραση στο ξενοδοχείο, τα μέλη του Med MDIO μαζί με Ροταράκτορες της Περιφέρειας και Ομίλων της πόλης επισκέφθηκαν τα θερινά ανάκτορα Μontaza! Η θερινή κατοικία του τέως βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου χτίστηκε πάνω σε ψηλό λόφο ώστε να έχει πανοραμική θέα σε όλη την Αλεξάνδρεια. Μετά από μία βραδυνή βόλτα στους βασιλικούς κήπους, ακολούθησε δείπνο πλάι στο κύμμα.  Η βραδιά έκλεισε με ποτό στο ”Skyroof”, ένα όμορφο roof garden της πόλης με πανοραμική θέα!

Την τελευταία ημέρα της εκδήλωσης οι Κώστας Ιμπρίαλος και Γιώργος Τζιόμαλος επέστρεψαν στο Κάιρο για να επιστρέψουν την Δευτέρα στην Ελλάδα! Το μέλος μας παρέμεινε στην Αλεξάνδρεια μέχρι την Τρίτη συσφίγκοντας τις σχέσεις μας με Αιγυπτιακούς Όμίλους Ροταράκτ καθώς και με την Περ. Δ.Ρ. 2451! Πιο συγκεκριμένα, ο Παύλος Σαμπατακάκης συσφιξε τις σχέσεις του Ομίλου Ροταράκτ Αθηνών με τους Ομίλους Rotaract Club Alexandria Cosmopolitan, Rotaract Club of Nozha New Era,  Rotaract Club of Alexandria Marine, Rotaract Club of Alexandria WestRotaract Club of Kasr El Nile και φυσικά με τον Rotaract Club Cairo Royal με τον οποίο πραγματοποιήθηκε αδελφοποίηση την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015 ! Διαβάστε περισσότερα για την αδελφοποίηση εδώ.

Μετά από ένα παραδοσιακό Αιγυπτιακό πρωινό, ο Ρκτ. Παύλος Σαμπατακάκης, συνοδευόμενος από Ροταράκτορες της πόλης, επισκέφθηκε αρχικά το μουσείο με τα κοσμήματα της βασιλικής οικογένειας. Ακολούθησε η περίφημη νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας! Στις 16 Οκτωβρίου 2002 εγκαινιάστηκε πανηγυρικά η Νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο θεμέλιος λίθος της οποίας είχε τοποθετηθεί το φθινόπωρο του 1989 στο ακρωτήριο Σιλσίλα. Η αρχαία Βιβλιοθήκη που είχε ιδρυθεί από τον Πτολεμαίο Α’ ήταν ονομαστή και διέθετε 500.000 τόμους. Αποτελούσε τμήμα του συγκροτήματος του Μουσείου, που περιελάμβανε αμφιθέατρο, αστεροσκοπείο, εργαστήρια, βοτανικό και ζωολογικό κήπο κ.ά. Λέγεται ότι η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την κατάκτηση της πόλης από τον Αμρ ιμπν ελ Ας. Η πρωτοβουλία αναβίωσής της ανήκε στην UNESCO και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρκετά ψηφιδωτά, δύο κεφαλές Πτολεμαίων και ένα μαρμάρινο χέρι.

To απόγευμα ακολούθησε το παραδοσιακό αιγυπτιακό πιάτο Molokhia που περιλαμβάνει φύλα μολόχας που μαγειρεύονται μαζί με κόλιανδρο και σκόρδο. Συνοδεύεται συνήθως από κοτόπουλο, κουνέλι ή ακόμα και αρνί ή ψάρι. Το βράδυ ξεκίνησε με αιγυπτιακή μπύρα σε ένα από τα παλαιότερα μπαρ της Αλεξάνδρειας, το λεγόμενο Spit fire! Στην συνέχεια το μέλος μας βρέθηκε ξανά με τον DRR της Περ. Δ.Ρ. 2451, Ρκτ. Moataz Abdallah και αντάλλαξε σημαίες των χωρών, του Ομίλου μας και του Rotaract Med MDIO! Τραβήχτηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες με φόντο το κάστρο της Αλεξάνδρειας. Η Κυριακή έκλεισε με βόλτα στην παραλιακή οδό της πόλης και αιγυπτιακό παγωτό!

Η Δευτέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, έδρα της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας για όλη την αφρικανική ήπειρο. Ακολούθησε μία σύντομη στάση στην Όπερα της πόλης και μετά περιήγηση στο μουσείο του Καβάφη! Το πιο συναρπαστικό αξιοθέατο της Δευτέρας ήταν όμως το φρούριο του σουλτάνου Κάιτ-Μπέι (Fort Qaitbey) στην άκρη του κόλπου κοντά στη Νέα Βιβλιοθήκη . Στέκεται κοντά στο σημείο όπου πιστεύεται πως βρισκόταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας. Το απόγευμα οι Ροταράκτορες κάθησαν για δείπνο στο όμορφο ελληνικό εστιατόριο White & Blue που βρίσκεται σε ένα όμορφο σημείο πάνω στα κύμματα, μέσα στην Ελληνική Λέσχη Αλεξάνδρειας με θέα την πόλη! Η ημέρα έκλεισε ήσυχα με χαλαρό ποτό σε ένα από τα μπαράκια της πόλης!

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού του, ο Ειδικός Γραμματέας του Ομίλου μας επέστρεψε με το τρένο στο Καίρο και επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο της Αιγύπτου καθώς και την κεντρική Πλατεία Ταχρίρ (Πλατεία Ελευθερίας) στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, την μεγαλύτερη και ιστορικότερη πλατεία της χώρας, στην οποία ξέσπασε η Αιγυπτιακή επανάσταση μερικά χρόνια πριν. Η τελευταία βραδιά στην Αίγυπτο κύλησε πολύ όμορφα με δείπνο στο όμορφο πλωτό εστιατόριο Eat&Βarrel με θέα τον Νείλο ολοκληρώνοντας ένα επικό ταξίδι..

2015-11-13 11.38.07 med mdio

Τα μέλη του Med MDIO που βρέθηκαν στο MBC της Αιγύπτου! Από αριστερά: Εκπρόσωπος Ελλάδος Κώστας Ιμπρίαλος, Εκπρόσωπος Αιγύπτου Ahmed Darwish, Αντιπρόεδρος Med MDIO Παύλος Σαμπατακάκης, Med MDIO Communication Coordinator Menna Arafa, Med MDIO General Secretary Saja Fathy

2015-11-15 01.27.01

Aπό αριστερά: Ο Εκπρόσωπος Ελλάδος στο Med MDIΟ και Προπρόεδρος του αδελφού Ομίλου Ροταράκτ Θεσσαλονίκης Κώστας Ιμπρίαλος, ο DRR RD2470 Moataz Abdallah, και το μέλος της ελληνικής επιτροπής Med MDIO Γιώργος Τζιόμαλος στην Αλεξάνδρεια!

2015-11-13 16.06.02

Από αριστερά: Η Med MDIO Communication Coordinator και Προπρόεδρος του αδελφού Ομίλου Ροταράκτ Cairo Royal, Menna Arafa, ο Med MDIO Eκπρόσωπος Αιγύπτου Ahmed Darwish, ο Eκπρόσωπος Ελλάδος Κώστας Ιμπρίαλος, η Γενική Γραμματέας του Med MDIO Saja Fathy, η Ροταράκτορ Fara Lotfy , η Ροταράκτορ Soha El Sokkary, ο Αντιπρόεδρος του Med MDIO Παύλος Σαμπατακάκης και ο Γιώργος Τζιόμαλος.

 

2015-11-14 20.27.48

Στα βασιλικά ανάκτορα της Αλεξάνδρειας! Aπό αριστερά: Ahmed Darwish, Noha Rashad, Raghda El Roumy, Γιώργος Τζιομαλος, Παύλος Σαμπατακάκης, Κώστας Ιμπρίαλος

2015-11-14 22.48.23

Aπό αριστερά: Παύλος Σαμπατακάκης, Raghda El Roumy, Noha Rashad, Nadine Mishriki, Rime Henri, Γιώργος Τζιόμαλος

2015-11-15 01.27.33

Ο Αντιπρόεδρος του Med MDIO Παύλος Σαμπατακάκης μαζί με τον Εκπρόσωπο Ροταράκτ της 2452 Περ.Δ.Ρ. Moataz Abdallah

2015-11-14 21.33.06

O Παύλος Σαμπατακάκης με την Αντιπρόεδρο του Ομίλου Ροταραάκτ Alexandria Cosmopolitan

2015-11-16 00.43.28

Ο Παύλος Σαμπατακάκης μαζί με τον Πρόεδρο του Ομίλου Ροταράκτ Nozha New Era και ταμίας της 2451 Περ.Δ.Ρ., τον Εκπρόσωπο Αιγύπτου στο Med MDIO Ahmed Darwish και τον DRR RD2451 Moataz Abdallah

2015-11-17 00.04.47

Από αριστερά: Παύλος Σαμπατακάκης, Ahmed Mekky, Nadine Mishriki, Rime Henri, Raghda El Roumy, Nada Abou El Kheir, Dina Dawood