ΑΓΟΡΑΣΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ: 500 κιλά τρόφιμα στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα !


Ο Όμιλος Ροταράκτ Αθηνών, στην προσπάθειά του να ενισχύσει το δύσκολο έργο ελληνικών φιλανθρωπικών και κοινωνικών ιδρυμάτων έδειξε την έμπρακτη στήριξη του την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015, στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, προσφέροντας 500 κιλά τρόφιμα μακράς διαρκείας, συνολικής αξίας 900 ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί στα τέσσερα Σάββατα της δράσης «ΑΓΟΡΑΣΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ!».

xatzhkiriakeio

Στη δράση συμμετείχε ο Υπεύθυνος Κοινωνικής Δικτύωσης και Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου
Ρκτ. Παύλος Σαμπατακάκης. Έχοντας φορτώσει ένα αυτοκίνητο με τρόφιμα, ο Παύλος επισκέφθηκε το ίδρυμα στον Πειραιά όπου πραγματοποιήθηκε η δωρεά. Η διευθύντρια του Οικοτροφείου, Αναστασία Κατσιλιέρη, τον υποδέχθηκε και ευχαρίστησε θερμά τον Όμιλό μας για αυτή την μεγάλη προσπάθεια ενημερώνοντας ότι στο Ίδρυμα φιλοξενούνται 88 παιδιά, 60% Έλληνες και 40% παιδιά μεταναστών.

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας είναι από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του Μαριγώ με σκοπό την περίθαλψη ορφανών και άπορων κοριτσιών. Φιλοξενεί κορίτσια από 6 ετών προερχόμενα από οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προσφέροντας εκτός από στέγη, φροντίδα και συναισθηματική υποστήριξη, εξαιρετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες και τα απαραίτητα εφόδια για την πρόοδό τους ως ενήλικες σε μια σύγχρονη κοινωνία.

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί για την κοινωνική του προσφορά με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών το 1987 και με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 2004.

ΤοΊδρυμα στεγαζόταν σ’ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως “Έργο Τέχνης και Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο”. Με το σεισμό του 1999 το κτίριο του Ιδρύματος πληγώθηκε σοβαρά και κρίθηκε ακατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών. Με την εκκένωση του κτιρίου, το Οικοτροφείο και οι Διοικητικές Υπηρεσίες μετεγκαταστάθηκαν σε καταυλισμούς λυόμενων σπιτιών, στον περιβάλλοντα χώρο. Τα σπίτια αυτά ανεγέρθηκαν με την οικονομική συμπαράσταση Φίλων και Δωρητών του Ιδρύματος.

xatzikiriakeio 2(Ο Ρκτ. Παύλος Σαμπατακάκης μαζί με την διευθύντρια του Ιδρύματος κα. Αναστασία Κατσιλιέρη)

Παρόλο που το Ίδρυμα φροντίζει μόνο παιδιά, οι άνθρωποί του διαπίστωσαν τις κοινωνικές αλλαγές και την ανάγκη εναρμόνισης με τις απαιτήσεις τους. Έτσι, δημιούργησαν το πρόγραμμα «Αυτόνομη Διαβίωση», στο οποίο εντάσσονται πρώην οικότροφα παιδιά ηλικίας 18+ που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Ο σκόπος, φυσικά, δεν είναι άλλος από την οικονομική στήριξη κι ενίσχυσή τους.