Γυναίκα & Πολιτική


Σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα της γυναίκας; Ή και της μητέρας, της συζύγου, φίλης , αδελφής , κόρης; Σας μπέρδεψα;

Σήμερα 8 Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο είναι μια σημαντική μέρα για όλες μας. Το ενδιαφέρον όμως για την παγκόσμια αύτη μέρα έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα.

Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άντρες την αγάπη τους προς το ωραίο φύλλο. Η ημέρα όμως δεν είναι για αυτό το λόγο όσο και να μην αρέσει, κρύβει έναν πιο βαθύ και σημαντικό περιεχόμενο, αφορά την διεθνή ημέρα δικαιωμάτων των γυναικών, με ρίζα τις διαμαρτυρίες τους σε Ευρώπη και Αμερική.

Γυναίκες που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο μην ξεχνάμε πως μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο της λειψανδρίας με αποτέλεσμα η γυναίκα να έρθει αντιμέτωπη με δυσκολότερες καταστάσεις ως αποτέλεσμα να συμπληρώνει τον ρόλο του άντρα ή συζύγου μέσα στην οικογένεια. Να είναι μάνα και πατέρας για το παιδί και να αρχίσει να εργάζεται σκληρά ώστε να συμπληρώνει το κενό του άντρα.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν ίσα δικαιώματα. Έγιναν αγώνες , κινήματα που έδωσαν το δικαίωμα στην γαλλική εφημερίδα Daily Mail, να προσδώσει τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό «Σουφραζέτες» για τα μέλη του κινήματος ,που δραστηριοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνοντας λόγο για δικαίωμα ψήφου, συμμετοχή στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άντρες.

Μια γυναίκα «σουφραζέτα» μπορούμε χαρακτηρίζουμε την Εύα Περόν! Πρώτη κυρία της Αργεντινής το 1946, βοήθησε αρκέτες γυναίκες της χώρας της και είχαν σκόπο τον κοινό αγώνα των δικαιωμάτων καθώς ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα της χώρας. Είχε σημαντική φιλανθρωπική δράση και ο θάνατός τής στεναχώρησε πολύ τους πολίτες της χώρας της εξ ΄ου και το γνωστό τραγούδι ‘’don’t cry for me Argentina”.

Από την άλλη, έρχεται μια ακόμη μεγάλη γυναικεία προσωπικότητα η Ίντιρα Γκάντι, Ινδή πολιτικός, η μόνη και η πρώτη μέχρι στιγμής γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας της με τρεις συνεχόμενες θητείες.

Βεβαίως, κάπου εδώ δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην μεγάλη σιδηρά κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ οπού επάξια κέρδισε αυτό το τίτλο. Διατέλεσε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου , υπουργός παιδείας καθώς και αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Όλα τα παραπάνω είναι παραδείγματα για να δούμε αγώνες γυναικών που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία και ανταποκρίνονται σε πολλαπλούς ρόλους. Έχουμε δει στο παρελθόν, και θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να βλέπουμε τον θρίαμβο τους ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες. Υπάρχουν γυναίκες βουλευτές, αρχηγοί κρατών, γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη και μέσα σε όλα αυτά συνεχίζουν να είναι υπέροχες μητέρες και υποστηρικτικές σύντροφοι.

Σήμερα 8 Μαρτίου γιορτάζουμε την πρόοδο του φύλλου μας. Τα όνειρα του στόχους και τις φιλοδοξίες των νεότερων γυναικών που είναι το μέλλον…

Χρόνια μας πολλά λοιπόν.

Χαρά Πάντου